lördag 14 februari 2015

Reportage om mig idag!

Färg, prickar, mönster, victory rolls, glänsande läppstift och röda naglar. Man blir glad när man träffar Malin Björk, som till vardags jobbar med marknadsföring och event på Albinsson & Sjöbergs förlag i Karlskrona.

– Folk brukar säga det. Att de blir glada. Jag blir själv uppmuntrad av att klä upp mig, men det är skillnad att klä upp sig och att klä ut sig (som vissa kan kalla det), förklarar Malin Björk.

Hon säger också att dagsformen avgör klädvalet. Hon är inte slav under stilen och kan gå osminkad i myskläder ibland.

– Jag kan aldrig bestämma vad jag ska ha på mig på kvällen. Det beror helt på vilket humör jag är på när jag vaknar. Mitt klädval styrs av mina känslor. Om jag har en riktigt bra dag blir det mycket färg.

Du har kanske redan sett henne? Ofta syns hon i samband med bil- och nostalgievent, och i olika magasin– som Minnenas Journal och Bilsport Classic – som specialiserar sig på svunna tiders bilar och stil. Klädföretaget Miss Candyfloss har valt henne som modell för märket. Bilderna på Malin iförd Marilyn Monroefrisyr, rosarutig Brigitte Bardotklänning och vita rullskridskor är tagna på Bella´s Place i Bromölla. Den som vill göra en resa tillbaka i tiden har alltså hamnat helt rätt!

Men när Malin Björk var i tonåren hemma i Karlskrona kallade hon och bästa kompisen sig för "Shebangpunkare". Då hade hon ingen aning om vad rockabilly var.

– Jag visste faktiskt inte vad punk var heller. Vi gillade bandet Shebang och tyckte om att klä oss i tyllkjolar och toppar med färg och mönster.

Sitt första modelljobb gjorde Malin när hon var 18 år. Då anordnade hon en modevisning som examensarbete i skolan, hon gick i gymnasiet på Galären.

– Sedan började jag hjälpa Lia Hagberg på The Home Company i Karlskrona med hennes modevisningar. Det blev naturligt att jag var med som modell vid visningarna också.

Intresset för retrostilar och vintage växte i sena tonåren.

– Jag brukade åka omkring på loppisar tillsammans med mamma. Jag hittade massor av sköna gamla grejer, jag började bland annat samla på Stig Lindbergs servis Berså från 1961. Mormor bidrog med inredningsfynd av Lisa Larsson och flera fina gamla skärp. Och det är mammas gamla lp-skivor med Elvis Presley som snurrar på skivspelaren därhemma. Han är för övrigt "Kungen" för den som anammat rockabillyn som livsstil.

2007 flyttade Malin Björk till Varberg för att plugga Event Management. 2010 var hon tillbaka i Karlskrona och fick jobb på förlaget. Det var i jobbet i samband med mässor som Nostalgia Festival i Ronneby och Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping som Malin kom i kontakt med livsstilen. Rockabilly har ju en nära koppling till vurmen för gamla 40-, 50- och 60-talsbilar. Den har också ett starkt fäste i Blekinge, kanske framför allt i Ronneby och bandet Playtones och Cherry Tess hemvist Kallinge.

– Då förstod jag vad jag hade letat efter hela tiden.

Malin Björk betonar att det är stor skillnad mellan så kallad Retro Pinup och utvikning. Hon har ett nära samarbete med fotografen Emmelie Åslin från Sundsvall.

– Hon är helt klart Sveriges bästa Retro Pinup-fotograf och säljer sina bilder till tidningar runt om i världen. Retro Pinup handlar om glädje och kvinnliga kurvor. Jag väger 20 kilo mer i dag än jag gjorde i början av min modellkarriär. Det är ett fint ideal, man får känna sig både vacker och glad. Jag kommer ihåg en plåtning för klädmärket Miss Candyfloss. Då sa fotografen till mig att knixa med höfterna för maximala kurvor! Så är det inte när man är "vanlig" modell. Då är det snarare nyckelbenen som ska synas så mycket som möjligt.

Men allt är inte romantik, volanger och pasteller – Malin har tre tatueringar på kroppen och de hör också till rockabillykulturen. Bland rockabillyfolk finns ett stort intresse för sjömans- och oldschooltatueringar. Något som förr förknippades med kriminellt leverne, men som nu är en del av stilen för både killar och tjejer.

– Det gulliga möter det starka, tuffa. Det finns en känd affisch av en fabriksarbetande kvinna från andra världskriget. Hon har en rödprickig scarf om håret, upprullade blusärmar och spänner sin arm. Överst på affischen står det "we can do it". Kvinnor kan! Den bilden säger allt vad det handlar om.

Numera uppmärksammas Malins modellande i hela Sverige och utomlands också. Men hon har fortfarande sin fasta punkt i Karlskrona och genom sitt jobb har hon chansen att kombinera arbete med sin hobby. Just nu håller hon på att förbereda årets upplaga av modeshowen Retrolicious som hade premiär vid Nostalgia Festival i Brunnsparken i Ronneby förra året.

– I påsk sätts showen upp i samband med den stora bilmässan på Elmia i Jönköping. Till den har jag med mig modeller från Karlskrona. Det är tjejer, killar och barn som jag lärt känna här hemma. Sådana som har det lilla extra och som kan bjuda på sig själva. Salong Etage från Karlskrona hänger också på och stylar modellerna.

Hemma hos Malin Björk är det rockabilly och pinup för hela slanten, från dvärgpinschern Tinys halsband som är sytt i tyg som matchar mattes klänning, till Betty Boopfiguren i bokhyllan, Marilyn Monroeväggen och glasunderläggen med pinupmotiv.

– Det är helt okey att blanda nytt och vintage. Då blir det personligare och sparar börsen också, tipsar Malin Björk.

3 kommentarer: